Kebaikan teh hijau
Salah satu herba tradisional yang turut mendapat perhatian masyarakat
dunia ialah teh hijau. Ia ialah daun teh yang masih hijau dan belum
diproses untuk dijadikan serbuk untuk minuman. Daun teh hijau kaya
dengan pelbagai komponen aktif yang baik terutamanya polifenol baik
untuk kesihatan dan juga kecantikan. Lagi hijau daun teh itu, lagi
tinggi kandungan polifenolnya. Menurut pakar nutrisi di Boston, Amerika
Syarikat, Dr. Beth Reardon, teh hijau turut mengandungi bahan aktif
Catechins yang mencegah kerosakan sel-sel di dalam badan.
Teh hijau juga turut dipercayai melancarkan peredaran darah dan
menurunkan kadar kolesterol. Kini teh hijau menjadi saranan kepada
mereka yang menghidap penyakit berkaitan dengan jantung dan tekanan
darah tinggi. Malah apa yang baik untuk badan, juga baik untuk otak.
Satu kajian MRI di Switzerland membuktikan mereka yang mengamalkan
pengambilan teh hijau setiap hari berjaya meningkatkan tahap memori dan
menghalang pembentukan plag yang menjadi punya kepada penyakit
Alzheimer. Menurut Dr. Reardon, teh hijau juga boleh diambil oleh
penghidap kencing manis bagi menstabilkan paras gula dalam darah.
Ubat sebelum sakit
Kombinasi curcumin yang diekstrak daripada kunyit dan teh hijau
merupakan kombinasi terbaik bagi melawan dan mencegah pelbagai jenis
penyakit dengan mudah. Tidak terhad untuk mereka yang ingin mengatasi
masalah kesihatan, curcumin dan teh hijau harus dijadikan amalan harian
untuk menguatkan sistem imunisasi badan dan mengurangkan kerosakan
sel-sel badan. Pendek kata, kombinasi ini seumpama ubat untuk sebelum
sakit.
Kajian mendedahkan kunyit dan teh mengandungi khasiat yang dapat
mencegah kita daripada pelbagai penyakit.Kita sering mengambil mudah
bila diceritakan tentang kehebatan kunyit. Mungkin kerana ia bahan yang
sering kita temui di dapur. Namun bahan yang digunakan nenek moyang kita
kini mendapat perhatian yang serius daripada pakar-pakar hospital
ternama di Amerika Syarikat (AS) dan Eropah. Kehebatan herba ini
terletak pada ekstrak pigmennya yang memberikan warna kuning kepada
kunyit. Pigmen ini mempunyai banyak khasiat dan berupaya mengubati
pelbagai jenis penyakit dikenali sebagai curcumin.
Curcumin
Melawan Kanser
Curcumin adalah antara bahan penyembuh yang terbaik dalam dunia
perubatan tradisional dan moden. Sebiji pil daripada ekstrak curcumin
ini seolah-olah mengambil 20 sudu teh serbuk kunyit yang terdapat di
setiap dapur. Menurut pakar perubatan dari Pusat Kanser Texas, curcumin
mempunyai keupayaan anti oksidan yang mampu meneutralkan radikal bebas
yang menjadi akar umbi kepada penyakit kanser. Radikal bebas merupakan
bahan kimia yang meresap ke dalam darah dan merosakkan sel-sel dalam
badan. Menurut salah seorang pasukan penyelidik ini, Dr. Thomas Evans,
curcumin yang mengandungi komponen bioaktif polifenol membantu mencegah
tanda-tanda awal kanser.
Anti radang
Selain kanser, curcumin juga sangat baik untuk melawan radang yang
menyebabkan bengkak, angin, sakit-sakit sendi dan sengal badan. Kepada
mereka yang mengalami sakit-sakit artritis yang disebabkan juga oleh
radikal bebas, curcumin ialah bahan utama yang meringankan beban
kesakitan. Dalam kajian ke atas para pesakit artritis di Eropah, pakar
perubatan mendapati khasiat curcumin boleh dibandingkan dengan
ubat-ubatan tahan sakit moden seperti phenylbutazone. Malah didapati
para penghidap artritis merasakan kekurangan sakit pada waktu pagi,
mampu berjalan dengan lebih lama dan bengkak berkurangan. Selain itu,
curcumin juga membantu mengurangkan risiko serangan jantung dan strok.
0 comments:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !